Wielokulturowy Śląsk - muzyka, sztuka łączy

W dniach 25029.09.2014 w Dusznikach w ramach VIII edycji projektu „Wielokulturowy Śląsk – muzyka, sztuka łączy” w Dusznikach Zdrój odbyły się warsztaty wokalno-taneczne dla młodzieży z Estonii i Łotwy p.t. Poznaj kraj swoich przodków.

Nasi goście zwiedzali Ziemie Kłodzką Polanicę, Kudowę, Zieleniec, Wambierzyce i Kłodzko. Degustowali produkt regionalny – smażonego pstrąga w Pstrążnej. Spotykali się z młodzieżą miejscową.

W zieli odział w VII Festiwalu Piosenki młodzieżowej ,,Niezapomniane Przeboje Polskiej Sceny Muzycznej”, który odbył się w dniu 7.09.2014 w Dworku Chopina w Dusznikach Zdrój. Młodzież z Estonii i Łotwy brała udział w zajęciach wokalno tanecznych, które zakończył pożegnalny koncert w dniu 28.09.2014 w Dworku Chopina. Na koncercie był obecny Starosta Powiatu Kłodzkiego Maciej Awiżen, który podziękował gościom Prezes Związku Polaków na Łotwie w Rzekne i przedstawicielce Związku Polaków w Tallinie i ufundował wszystkim, biorącym udział w warsztatach pamiątkowe upominki. Byli również obecni radni Powiatu Kłodzkiego Anetta Kociuk i Marek Mazurkiewicz oraz Rafał Greszta Dyrektor Miejskiego Ośrodka Kultury i Sportu w Dusznikach Zdrój. Oraz główna organizatorka Przewodnicząca Rady Fundacji Alfa Teresa Ewa Jaworska, która otrzymała podziękowania od Starosty i wszystkich uczestników. Młodzież zapowiedziała, że musi w przyszłym roku przyjechać.

Please publish modules in offcanvas position.