Sprawozdanie za rok 2007

W związku z wstąpieniem Rumuni do Unii Europejskiej odbyło się szereg wydarzeń promujących ten kraj. W styczniu w muzeum Archidiecezji Wrocławskiej odbyła się wystawa współczesnej rumuńskiej architektury sakralnej. Natomiast w maju odbyły się wystawy rumuńskiej malarki Victority Dutu w Długołęce i w Prusicach, połączone z prelekcjami dla młodzieży.

Od czerwca do września na Ziemi Kłodzkiej (w Kudowie Zdrój, Nowej Rudzie, Bystrzycy Kłodzkiej i Stroniu Śląskim) odbyły się spotkania z kulturą rumuńską, koncerty muzyki rumuńskiej, wystawy, degustacje potraw i wina, oraz konkursy z nagrodami. W październiku w Wołowie odbyła się wystawa malarstwa rumuńskiego p.t. "Miejsce końca w nieskończoności".

W szkoleniu zorganizowanym przez Regionalne Centrum Wspierania Inicjatyw Pozarządowych wzięła udział wolontariuszka p. Marta Staroń i otrzymała dyplom "Dolnośląski Profesjonalista NGO" nr 17/1/2008. Nadal są czynione starania o budynek na Centrum Integracyjno Rehabilitacyjne.

Od września na terenie Dolnego Śląska odbywa się konkurs wiedzy o Unii w gimnazjach. Nagrodą dla zwycięzców jest wyjazd do Strasburga. Pierwsza grupa zwycięzców pojechała w marcu 2008. Zakończenie konkursu jest zaplanowane na pierwszą dekadę października po powrocie ostatniej grupy wystawą najciekawszych prac. W 2007 roku liczba młodzieży biorącej udział w konkursie przekroczyła stu uczestników.

Please publish modules in offcanvas position.