Sprawozdanie za rok 2010

Rok 2010 jest świadkiem czwartej edycji projektu Fundacji Alfa p.t. „Wielokulturowy Śląsk – muzyka, sztuka, łączy”

W tym roku w styczniu samorząd Powiatu Trzebnickiego dzięki wcześniejszym działaniom Fundacji wziął udział w projekcie „Network for culture, sport and tourism”, którego liderem jest Gmina Popowo z Bułgarii, a udział biorą również Macedonia i Rumunia.

W czerwcu była polska delegacja w Bułgarii. W lipcu na zaproszenie Fundacji przyjechała do Polski Orkiestra kameralna z Łotwy i dała dwa koncerty: jeden w Dusznikach Zdrój w Dworku Chopina, a drugi w Polanicy Zdrój, wykonując w większości utwory kompozytorów łotewskich.

Od 8 do12 sierpnia gościliśmy zespół „Sewerniacy” z Popowa (Bułgaria) już po raz trzeci w Polsce na VII Międzynarodowych spotkaniach folklorystycznych dzieci i młodzieży w Żywcu. Od 29.08 do 2.09 gościliśmy chór cerkiewny z Bułgarii ”Zlatna lira”. Koncertował w Dusznikach Zdrój, w Strzegomiu dał 2 koncerty, Świdnicy i Polanicy Zdrój. W październiku odwiedził Polskę ponownie (byli w ubiegłym roku) zespół z Estonii. Wystąpili na XI Międzynarodowym Festiwalu folklorystycznym „Tęcza Polska”, gdzie dali dwa koncerty.

Rozwijamy pomoc ludziom przez w tworzenie wolontariatu we współpracy z Centrum Młodzieżowym, współpracujemy z Wrocławskim Schroniskiem dla Zwierząt.

Please publish modules in offcanvas position.